Niets is zo gezellig als een knetterend haardvuur in de open haard. Maar je moet er wel voor zorgen dat zowel de haard als de schoorsteen af en toe een goede schoonmaakbeurt krijgen. Doe je dit niet, dan loopt je het risico problemen te krijgen met je gezondheid. In het ergste geval kan er zelfs brand uitbreken! Wacht dus niet te lang en ga snel aan de slag om het rookkanaal vrij te maken. In dit artikel leggen wij je uit hoe je dit aanpakt. Van het afsluiten van verzekeringen voor woondiensten tot het juiste moment om het rookkanaal te vegen – met deze tips is jouw schoorsteen zo weer blinkend schoon!

Schakel een professional in

Schoorsteenvegen is niet heel ingewikkeld, maar het vergt wel even wat aandacht en energie. Zie je het niet zitten om dit zelf te doen? Schakel dan een professionele schoorsteenveger in. Op die manier weet je zeker dat de schoorsteen echt goed schoon is. Goed om te weten: je kunt bij verschillende verzekeraars een abonnement op woondiensten afsluiten. Er komt dan automatisch ieder jaar een schoorsteenveger bij je langs. Zo heb je er helemaal geen omkijken meer naar!

Het beste moment

De schoorsteen moet gemiddeld minstens één keer per jaar grondig schoongemaakt worden. Gebruik je de schoorsteen ook in de zomermaanden? Maak hem dan tweemaal per jaar schoon. Doe dit op de momenten dat je hem het minst gebruikt. Wil je zeker weten dat je het niet vergeet? Zet de exacte data dat je hiermee aan de slag wil gaan dan alvast in je agenda! Zo weet je zeker dat jouw schoorsteen altijd in perfecte staat verkeert.

Schoorsteenvegen met een reinigingsblok

De makkelijkste manier om de schoorsteen te vegen is met een speciaal reinigingsblok. Je plaats de schoorsteenreiniger in de open haard of houtkachel. Vervolgens laat je het blok helemaal opbranden. Tijdens het branden komen er speciale stoffen vrij die ervoor zorgen dat het vuil in het rookkanaal loskomt. Dit kun je achteraf gemakkelijk met de stofzuiger verwijderen.

Schoorsteenvegen met de hand

De ouderwetse manier om de schoortsteen te vegen is met behulp van een veegset, via het dak, of via de haard of kachel. Een veegset bestaat uit een lange stok met daarop een borstel en een touw met kogel en borstel. Met de veegset onder je arm klim je met een stevige ladder het dak op. Ben je eenmaal boven, laat dan het touw met kogel langzaam door de schoorsteen heen naar beneden zakken en schuur het roet onderweg naar beneden los. Hierna veeg je met de stok en borstel nog even door de schoorsteen heen, om de boel extra goed schoon te maken, et voilà – jouw schoorsteen is weer als nieuw!