De sloten van je deur zijn een soort vanzelfsprekendheid voor je. Je bent er eigenlijk nooit bewust mee bezig totdat ze een keer kapot gaan of er een stuk sleutel achterblijft. Maar op welke andere momenten is het handig om een slot te vervangen? Dat lichten we graag toe in deze blog. 

Nieuwe woning

Heb je net een nieuw, bestaand huis gekocht? Dan is dat het ideale moment om je sloten te vervangen. Je weet niet of de oud bewoners sleutels kwijtgeraakt zijn of dat er nog sleutels rondzwerven bij familieleden. Dit is een onveilig idee en daarom is het slim om de sloten direct te vervangen als de woning op jouw naam staat. 

Sleutel in het slot

Probeerde je het slot te openen en brak je sleutel af, waardoor de helft van de sleutel nu nog in het slot zit? Heel vervelend. Gelukkig zijn er wat opties die je kunt proberen. Zo kun je met een pincet proberen om het stuk sleutel uit je slot te trekken. Of een sterke magneet inzetten. Werkt dit niet, dan is je slot kapot en moet je een nieuw slot laten installeren. 

Slot gaat moeizaam open

Heb jij iedere keer moeite om het slot open te krijgen? Moet je veel trekken en duwen aan het slot voordat deze opengaat? Dit kan een teken zijn van slecht onderhoud. Een slot heeft namelijk ook regelmatig onderhoud nodig. Dit kun je oplossen door het slot te smeren met WD-40 of slotspray. Werkt dit nog steeds niet en heb je een ouder slot? Dan kan het zijn dat de veertjes in het cilinderslot zo vastzitten dat het slot kapot is. Je kunt dan het beste een slotenmaker inschakelen om een nieuw slot te installeren. 

Slot zonder keurmerk

Heb jij op dit moment een ouder slot in gebruik en heeft deze geen SKG keurmerk? Dan is het raadzaam om je slot te vervangen. Stichting Kwaliteit Gevelbouw (SKG) is een onafhankelijke instantie die sloten test op sterkte, duurzaamheid en inbraakwerendheid. De SKG maakt bij haar verdeling gebruik van een sterrensysteem. 1 ster is standaard inbraakwerend en 3 sterren is extra zwaar inbraakwerend. De voorkeur gaat dus uit naar een 3 sterren SKG keurmerk bij sloten. 

Inbraak

Je hoopt het niet mee te maken, maar na een inbraak is het zeer belangrijk om direct je sloten te vervangen. Het maakt hierbij niet uit of er is ingebroken door je sloten te forceren of dat er een ruit is ingeslagen. De inbrekers zijn binnen geweest en hebben mogelijkerwijs je sleutels meegenomen. Om de kans op een nieuwe inbraak te verkleinen is het dus belangrijk om een nieuw slot te laten plaatsen. Dit geeft je ook weer een gevoel van veiligheid terug wat je kwijtraakt na een inbraak.